Inwoners van de stad Roeselare kunnen de komende maanden nog gratis grondwater tappen op de Roelevardsite in de stationsbuurt. Het opgepompte water komt uit de bouwput van de werkzaamheden op het terrein waar tegen 2024 81 appartementen, 6.000 vierkante meter kantoren, 650 vierkante meter winkels, een ondergrondse parking en fietsenstallingen komen. “Door het water op te pompen en niet te lozen in het riool, willen we een antwoord bieden aan de droogteproblematiek”, zegt Bram Messiaen, Project Manager bij Steenoven.
Het is zo vroeg op het jaar al uitzonderlijk droog in Vlaanderen. Daarvoor waarschuwde grondwaterprofessor Marijke Huysmans (VUB) begin deze week nog. 53 procent van de meetplaatsen geven immers een lage tot zeer lage grondwaterstand. Dat percentage zal de komende dagen alleen maar toenemen, aangezien er weinig tot geen neerslag voorspeld wordt. Hierdoor zal Vlaanderen bruin kleuren, wat staat voor zeer droog. Dat is een uitzonderlijke situatie die zich maar eens om de vijftig jaar voordoet.
‘Veel emmertjes pompen, veel emmertjes water halen’
De vraag om spaarzaam om te springen met grondwater weerklinkt dan ook steeds luider. Alleen gaat dat ten koste van je mooi gazon en bijhorende kleurrijke bloemen en planten. Voor de inwoners van Roeselare hoeft de droogte momenteel geen probleem te zijn. Zij kunnen immers gebruik maken van opgepompt grondwater van het project Roelevard aan de Stationsdreef. Daar halen projectontwikkelaars Steenoven en ION sinds juni vorig jaar water uit de grond en staat het water klaar in oranje containers met de boodschap: “Veel emmertjes pompen, veel emmertjes water halen!”
“Er staan twee gesloten containers op de site. In de eerste container filteren we het bezinksel uit het grondwater. Dat water loopt dan over in de tweede container, van waaruit je het water kan aftappen. Momenteel maakt vooral de groendienst van de stad Roeselare gebruik van het opgepompte water. Maar iedere inwoner kan er gerust water komen tappen. Let wel: het is geen drinkbaar water. Je kan het wel perfect gebruiken om je gazon te besproeien en je planten water te geven. Op die manier willen we een antwoord bieden aan de droogteproblematiek en willen we vermijden dat het grondwater gewoon geloosd wordt in de riolering.”
– Bram Messiaen, Project Manager bij Steenoven
De projectontwikkelaars zullen nog tot juni van dit jaar water pompen. Ook voor toekomstige projecten zullen Steenoven en ION grondwater recupereren, zodat het door buurtbewoners en andere partners kan gebruikt worden.