Grootste klimaatvriendelijk woon- en werkproject van Roeselare viert einde ruwbouw met traditionele meiboomplanting

Het imposante Roelevard-project aan het station van Roeselare heeft zijn finale hoogte bereikt. Om dit te vieren hebben arbeiders vanochtend een traditionele meiboom geplaatst op de ruim 46 meter hoge toren. “Daarmee is de ruwbouwfase voltooid en kan de afwerking starten”, luidt het bij projectontwikkelaars ION en Steenoven. “De eerste bewoners en bedrijven zullen volgend jaar hun intrek nemen in het grootste klimaatvriendelijk woon- en werkproject van Roeselare.”

Even voor het middaguur zette een indrukwekkende bouwkraan de meiboom neer op de top van de Roelevardtoren, op precies 46,1 meter hoogte. Dat gebeurde in aanwezigheid van Roeselaars burgemeester Kris Declercq. Roelevard past dan ook in de visie van het stadsbestuur om Roeselare op een duurzame manier te vernieuwen. Denk maar aan het nieuwe stadhuis in houtskeletbouw en de ultramoderne ziekenhuiscampus AZ Delta. Roelevard vormt de spreekwoordelijke kers op de taart van de stadsvernieuwing. Het project omvat 81 appartementen verdeeld over twee gebouwen, 6.500 vierkante meter aan kantoren, 650 vierkante meter aan winkels, een ondergrondse parking voor 144 wagens, 82 bergingen en 288 fietsenstallingen.

Roeselare is een van de centrumsteden die de voorbije jaren een stevige opmars heeft gekend. Zowel qua bevolkingsgroei als wat het uitzicht van de stad betreft. De stationsbuurt hinkte nog wat achterop. Roelevard brengt daar verandering in en zal de buurt nieuw leven inblazen. De combinatie van wonen en werken en gezellige publieke ruimtes nodigt mensen uit om er elkaar te ontmoeten. En dat in een groene omgeving.” Thomas Vandercruysse, Business Unit Manager ION

Klimaatvriendelijk tijdens en na de bouw

Roelevard houdt het niet louter op een groen binnenplein. Projectontwikkelaars ION en Steenoven zetten sinds het begin vol in op een zo klimaatvriendelijk mogelijk project, dat Bijna Energie Neutraal is (E-peil lager dan E30).

“Goed 2.650 vierkante meter aan groendaken doen dienst als warmte- en waterbuffer en verbeteren de luchtkwaliteit in de directe omgeving. Daarnaast zijn de gebouwen ook aangesloten op het warmtenet van de intercommunale MIROM. Concreet wil dit zeggen dat er in Roelevard geen fossiele brandstoffen worden gebruikt voor warm sanitair water en de verwarming. En er dus ook géén CO2 wordt uitgestoten.” Bart Vanderdonckt, CEO Steenoven

Maar ook tijdens het project zelf besteedden ION en Steenoven aandacht aan de lokale natuur. Onder meer dankzij een stevige waterkerende wand tot 19 meter diep in de kleilaag, een zogeheten ‘cutter soil mix’-wand, werd alleen water binnen de bouwkuip opgepompt. Bomen en planten in de buurt kwamen zo niet droog te staan tijdens de bouw. Het opgepompte water werd overigens niet geloosd in de riolering, maar opgevangen in speciale containers, waar vervolgens de stadsdiensten gebruik van konden maken, o.a. tijdens momenten van sterke droogte in de zomer.

Toparchitectuur

Roelevard is niet alleen een Roeselaars ‘landmark’ omdat het plaats biedt aan de hoogste woontoren van de stad. Architecturaal gezien, drukt het ook zijn stempel, zonder opdringerig te zijn. Het project is van de hand van het architectenteam Snøhetta/B2Ai. Het Noorse Snøhetta behoort tot de internationale top en is onder andere bekend van het vernieuwde Times Square in New York en het Le Monde Group-hoofdkwartier in Parijs. Het Roeselaarse architectenteam van B2Ai maakte de voorbije jaren faam met o.a. hun werk voor het nieuw administratief centrum van Brussel – Brucity – en Westwing Tower in Roeselare.

“Roelevard is de eerste realisatie van Snøhetta in België. Het bundelde zijn krachten met B2Ai, een architectenteam met stevige wortels in Roeselare, dat de lokale noden goed weet in te schatten. De ontwerpers hebben samen gezorgd voor een moderne uitstraling, in combinatie met aandacht voor gezelligheid, duurzaamheid en kwaliteit. Bewoners kunnen bij wijze van spreken straks genieten van een villa met tuin in de stad op hoogte. Een unieke combinatie in Roeselare.” Thomas Vandercruysse, Business Unit Manager ION

“Roelevard verbindt de groene zone aan de voorzijde van het station via de voetgangerstunnel met het nog onbebouwde terrein aan de achterkant van de sporen. De nieuwe gebouwen worden figuurlijk opgevat als de kliffen van een canyon, waartussen een glooiende groenruimte ontstaat. Het landschap gaat over in efficiënte bouwvolumes die naar boven toe versmallen via inlopende terrassen. In de sokkel komen kantoorruimtes, daarboven appartementen. De natuurlijke tinten van de gebouwen zullen een eenheid vormen met het groen. Dankzij de combinatie van hoogkwalitatieve architectuur en de hedendaagse invulling van de groenomgeving heeft Roelevard alle kwaliteiten in zich om een internationaal referentieproject te worden als het over stedelijke landschappen gaat.” Xavier Callens, Chief design officer van B2Ai.

Ontdek de foto’s van de meiboomviering hieronder:

De Roelevard Gazet

Altijd het gevoel dat je als laatste op de hoogte bent van de nieuwtjes? Wacht niet langer! Schrijf je in en krijg als eerste de nieuwtjes in je mailbox over Roelevard.