Ontdek het bruisende Roeselare! Deze plek is zoveel meer dan een stad met een rijke geschiedenis en een belangrijk centrum in de textiel- en voedingsindustrie. Met een boeiende historiek, een rijk cultureel aanbod en een sterke inzet voor het welzijn van haar inwoners, is het de ideale plek om te leven, werken en wonen.

  1. Ontdek de gunstige ligging van Roeselare

Dankzij haar ligging in het centrum van West-Vlaanderen is Roeselare perfect gelegen om de bredere regio te verkennen. Vanuit het station, dat pal in het stadscentrum ligt, reis je vlot met de trein naar verschillende steden zoals Brussel, Gent of Antwerpen. Bovendien zorgt de E403 voor een naadloze verbinding met de omliggende provinciesteden Brugge en Kortrijk.

2. Omringd door water en groen

Wie behoefte heeft aan rust kan terecht in de groene oases die Roeselare rijk is. Wandel over de brede paden van het Geitepark of een van de andere groene longen van de stad, bezoek het ‘Père Lachaise’ van Roeselare met in het oudste gedeelte praalgraven van gerenommeerde figuren uit het verleden zoals Albrecht Rodenbach, of maak een uitstapje naar het indrukwekkende provinciedomein Sterrebos, waar het statige kasteel van Rumbeke als een van de oudste Belgische renaissancekastelen tussen de natuur pronkt. Roeselare blijft bovendien sterk investeren in haar groenruimtes: met de aanleg en inrichting van stadsrandbossen zoals het Bergmolenbos, verhoogt de stad haar beboste oppervlaktes en maakt ze het leven in de stad steeds aangenamer voor haar inwoners en bezoekers.

Ook water speelt hier een belangrijke rol: in de negentiende eeuw transformeerde het nieuw gegraven kanaal naar de Leie Roeselare tot een ware industriestad. Deze blauwe ader biedt, samen met het grote Bassin in het Stadspark en de indrukwekkende fontein aan de Ronde Kom, verfrissing aan alle inwoners en vormt een populaire plek om te fietsen en te genieten van het water.  Pop-up ‘De Vaarbar’ biedt in de zomermaanden de mogelijkheid om bootje te varen in het Geitepark. Hier bruist het van de gezelligheid!

3. Altijd iets te doen

Wil je ‘s avonds op stap, dan hoef je niet ver te zoeken. Pik een show mee in cultuurcentrum De Spil, schuif mee aan de praattafel in bibliotheek ARhus of bezoek de Cityscoop om van de nieuwste films te genieten. Of sluit je aan bij één van de verenigingen die de stad rijk is. Met tientallen cultuurverenigingen, een breed aanbod aan sport-, jeugd- én seniorenclubs en zelfs verenigingen die het militaire verleden van de stad eren, zijn gelijkgezinden nooit ver te zoeken. Ook wat evenementen betreft, schiet Roeselare allesbehalve tekort. Pik een festival of concert mee op de TRAX-site of op de Parkies in het stadspark, slenter rond op de jaarmarkt in Roeselare Expo, ervaar de gezellige drukte op de Roeselaarse ‘Batjes’ en geniet van een fris Rodenbachbiertje tijdens ‘het Vat van de Rodenbach’ – een jaarlijkse traditie waarbij de stad een groot vat van dit lokaal gebrouwen gerstenat uitdeelt. Het hele jaar door valt hier wat te beleven!

4. Kunst en cultuur

Roeselare ademt kunst, zowel oude als nieuwe. In het straatbeeld kom je regelmatig imposante en kleurrijke streetart tegen, maar ook in de vele kunstgalerijen vind je heel wat kunst van Roeselaarse bodem. De Sint-Amandskerk stelt met het Kunstuur dan weer Belgische topwerken tentoon op een laagdrempelige en unieke manier: veel ervan behoren tot privécollecties en worden voor het eerst toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. De stad is ook doordrongen van geschiedenis: dankzij haar ligging aan de rivier de Mandel werd Roeselare in de 13e eeuw een belangrijk en welvarend handelscentrum. In de 16e eeuw werd de stad beschouwd als een belangrijke vestingstad. De overblijfselen van dit roemrijke verleden zijn goed bewaard gebleven en zijn vandaag ook toeristische trekpleisters.

5. Gebeten door sport

Sportieve mensen kunnen hun hart ophalen in Roeselare. Naast tal van evenementen, zoals het Natourcriterium, de Omloop van Vlaanderen en de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré, vind je in de stad ook een gevarieerd aanbod aan sport. Buurtsport, bewegingscoaches, fiets- en zwemlessen of padel voor 55-plussers: de stad krijgt iedereen in beweging. Bovendien vormt Roeselare de koersstad bij uitstek. Bezoek het imposante wielermuseum KOERS, spendeer je zondagnamiddag op een van de vele prachtige fietsroutes in de buurt of rij enkele rondjes op de historische openluchtwielerpiste Defraeye-Sercu.

6. Een stad voor fijnproevers en genieters 

Voeding zit in het DNA van Roeselare; volgens de Roeselarenaren zelf is het een plek waar ‘goed en graag gegeten wordt’. Met gastronomische toppers zoals Boury – één van de drie driesterrenrestaurants in België -, Ma Passion, CRKL en Bistro Le Nord die fijnproevers laten watertanden, is de stad ook heel wat gezellige restaurants, cafés en koffiebars rijk. Geniet van een hapje en een drankje op de levendige Grote Markt, omgeven door prachtige gebouwen, en proef zeker het bekende streekbier Rodenbach, dé trots van Roeselare.

7. Gezellig winkelen

Een dagje shoppen in Roeselare is puur genieten. Een gevarieerd aanbod van boetiekjes, conceptstores, designwinkels en vaste waarden wacht je op in de winkelstraten en in de overdekte shoppingcentra. Op dinsdag vindt de wekelijkse markt plaats op de Grote Markt, waar je geniet van een breed scala aan verse en lokale producten.

8. Ondernemersstad pur sang

Roeselare is dé ondernemersstad bij uitstek en het bewijs daarvan ligt voor het grijpen met dynamische conceptstores in het centrum, de talloze gezellige cafés en heerlijke restaurants, hippe pop-ups en kunstige expo’s. Door ondernemerschap te ondersteunen en subsidiëren zet de stad volop in op de ondernemerszin van haar inwoners. Het resultaat? Het aantal jobs in Roeselare ligt ver boven het Vlaams gemiddelde. Verschillende industrieën, waaronder textiel, voeding en logistiek, spelen een belangrijke rol in de stad.

9. Een stad met zicht op meerwaarde

De woningen en appartementen in Roeselare zijn gegeerd! Zo is er een zeer duidelijke prijsstijging zichtbaar in de laatste jaren. De verkoopprijs van de appartementen steeg tussen 2021 en 2022 met maar liefst 17% (bron: notaris.be). Ook de prijzen van woningen stegen tussen 2018 en 2021 met 18%. Niet alleen de nabijheid van allerlei textiel- en voedingsbedrijven en het grote jobaanbod spelen hierbij een belangrijke rol, maar ook de stadsvernieuwingen zoals de Moermanparking die omgebouwd wordt tot park en de opwaardering van de stationsbuurt dragen hier uiteraard in grote mate aan bij. Daar zal het niet bij blijven, Stad Roeselare blijft innoveren en verbeteren. Het is duidelijk: wonen of investeren in Roeselare is een slimme zet met zicht op meerwaarde!

10. Tevredenheid alom

De cijfers spreken voor zich: Roeselare is een aangename stad om in te wonen. Maar liefst 80% van de Roeselarenaren geeft aan gelukkig te wonen in de stad, en het geluksniveau van de inwoners ligt met 84% zeer hoog (bron: Gemeente Stadsmonitor Vlaanderen).

Waar wacht je nog op? Ervaar binnenkort zelf waarom Roeselare zo’n aangename stad is om in te wonen!

De Roelevard Gazet

Altijd het gevoel dat je als laatste op de hoogte bent van de nieuwtjes? Wacht niet langer! Schrijf je in en krijg als eerste de nieuwtjes in je mailbox over Roelevard.

Ontvang de brochure

Wil je graag alles weten over Roelevard? Laat dan zeker je gegevens na en ontvang de projectbrochure in je mailbox.

Heb je vragen of begrijp je iets niet?


T. +32 477 80 61 11
E. info@roelevard.be